Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
Yvonne Av (3309 niezalogowanych)
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
nie napisałem że to wariactwo

bo każdy w życiu ma jakieś priorytety

wiadomo takich jak ty wielu

nie te czasy stary że się wyjeżdżało kilkadziesiąt lat temu i wystarczył jedynie paszport i dobre chęci
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
38 Postów

(Haniia)
Nowicjusz
Witaj purii_d)Jesli dla Ciebie pieniadze nie sa na pierwszym miejscu to zycze Ci powodzenia w znalezieniu pracy .Moi znajomi z jezykiem angielskim maja prace i to niezla.))Ja pracuje na 55%etatu i nie narzekam starcza mi na wszystko na co mam ochote,Powodzenia)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
222 Posty
Pawel Kiełbasa
(Purii_id)
Stały Bywalec
powiatowy myśliciel napisał:
nie napisałem że to wariactwo

bo każdy w życiu ma jakieś priorytety

wiadomo takich jak ty wielu

nie te czasy stary że się wyjeżdżało kilkadziesiąt lat temu i wystarczył jedynie paszport i dobre chęci

to jest oczywiste; mam juz swoje lata, troche się powłóczyłem po świecie; wiem, że teraz nie jest łatwo. Niemniej zazwyczaj kieruje się pewną postawą: "Traktuj drugiego tak, jak chciałbyś być traktowany".
Często pomaga

A "wariactwo" napisałem w cudzysłowie ma się rozumieć
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
222 Posty
Pawel Kiełbasa
(Purii_id)
Stały Bywalec
Haniia napisał:
Witaj purii_d)Jesli dla Ciebie pieniadze nie sa na pierwszym miejscu to zycze Ci powodzenia w znalezieniu pracy .Moi znajomi z jezykiem angielskim maja prace i to niezla.))Ja pracuje na 55%etatu i nie narzekam starcza mi na wszystko na co mam ochote,Powodzenia)

Dzięki z a otuchę. Zapewne wiele jest różnorakich historii o emigarcji; tych pozytywnych jak i negatywnych. Z doświadczenia wiem, iż wiele rzeczy zalęzy od pozytywnego podejścia do ludzi i do świata. Otwórzmy nieco swoje główki, a pewnie będzie nam lepiej
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
202 Posty
Agnieszka N.
(AgaN)
Stały Bywalec
Purii_id napisał:
Haniia napisał:

Dzięki z a otuchę. Zapewne wiele jest różnorakich historii o emigarcji; tych pozytywnych jak i negatywnych. Z doświadczenia wiem, iż wiele rzeczy zalęzy od pozytywnego podejścia do ludzi i do świata. Otwórzmy nieco swoje główki, a pewnie będzie nam lepiej

To to nie ulega dyskusji Purii...zawsze i wszedzie podchodzac pozytywnie nastawiamy innych tez pozytywnie do siebie

Jak sa szczere checi to wszystko jest do spelnienia...nie ma rzeczy niemozliwych, zycie to ciagla walka...jak to kiedys ktos powiedzial "alleluja i do przodu"
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
812 Posty

(optimus reaktywacja)
Maniak
AgaN napisał:

To to nie ulega dyskusji Purii...

W kwestii formalnej. Chyba nie podlega dyskusji.

jak to kiedys ktos powiedzial " "alleluja i do przodu [

Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Purii_id napisał:
Elise, Elise. Co do mojej pracy, to obcnie jestem zatrudniony jako konstruktor ( od trzech lat), a jezeli chodzi o moje prawdziwe cele przeprowadzki do Norwegii, to chyba musisz uwierzyc, iz ludzie są różni. Niektórych też duże pieniądze nie kręcą.
Tutaj to moze cie spotkac zaskoczenie. Norwegiia to kraj, w ktorym system podatkowy powoduje to, ze choc pensja brutto ludzi jest rozna, to po odliczeniu podatku, pensje sa malo zroznicowane.
Pieniadze moze i sa duze jak na Polske. Jezeli jednak chcesz zyc normalnie w Norwegii, czyli w Norwegii wydajesz to co zarobiles (jedzenie, dom, samochod, rozrywki, zakupy, hobby, itp.) to nagle moze sie okazac, ze nie masz zadnych kokosow.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Purii_id napisał:
Elise, Elise. Co do mojej pracy, to obcnie jestem zatrudniony jako konstruktor

no tak
na szofera się nie nadajesz
pozostało ci zostać
konstruktorem klocków betonowych
ewentualnie
konserwatorem powierzchni płaskich
z tym, ze ta druga praca jest umysłowa, bo trzeba cały czas myśleć, aby trzonek miotły, mopa, był w górze
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
oby nie skonstruował robotomopa który ci będzie machał na przywitanie w robocie a potem klepnie po grzbiecie i powie GOD MORGEN
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
222 Posty
Pawel Kiełbasa
(Purii_id)
Stały Bywalec
Tak sobie czytam to wszystko o cyzm tutaj ponad pol roku temu pisalem i usmiecham sie baaaardzo do siebie .

Stało się. Od kilku misiecy mieszkam w Norwegii i pracuje na inzynierskim stanowisku w jednej z najwiekszych swiatowych firm jesli chodzi o konstrukcje maszyn do wydobycia ropy.
Nie mowie (jeszcze ) po norwesku, a wiec znajomosc jezyka pracy mi raczej nie dala...
Mieszkam na wyspie na Romsdalsfjord w najpiekniejszym domu o jakim moglem sobie pomarzyc.

Mozna?...-> mozna!

Niechaj ten post bedzie zarówno zacheta na wszystkich inzynierow chcacych zmienic cos w swoim zyciu, jak i dowodem dla wszystkich watpiących, iz marzenia sie czasem potrafia dosc konkretnie spelnic.

Pozdrowiam, juz -> jak widac za oknem- dosyc zimowo!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok